Austmann Bryggeri er et håndverksbryggeri som ligger på Høvringen i Trondheim.

Det ble startet sommeren 2013 av Anders Cooper, Vinko Lien Sindelar og Thomas Sjue. De tre hadde lenge pratet om å det å starte bryggeri. Etter flere møter over flere kalde øl ble det i januar 2011 bestemt at de skulle gjøre det - de skulle bygge seg et bryggeri. Hele 2011 gikk med på å kartlegge behovene for utstyr og kapital, men ingen banker ville hjelpe tre unge menn som ønsket å realisere drømmen om et håndverksbryggeri. Det hele så veldig mørkt ut.

Redningen kom i form av tre gamle damer, to mødre og en tante kausjonerte for næringslånene til gutta slik at de kunne komme i gang. Og med banken i ryggen gikk de i gang.

I januar 2012 satte arbeidet inn for fullt og gutta gikk igang med oppstarten. Med lite kapital tilgjengelig måtte de gjøre alt selv; støping, muring, snekring og bygging av bryggverk. Det ble en lang og lærerik reise, og resultatet ble – om ikke helt perfekt –  mer enn bra nok.

 
austmann1.jpg
 

Austmann Bryggeri er unike i det at vi holder på med åpen gjæring 

Det vil si at ølet får gjære i åpne firkantede kar fremfor i høye stående sylindrokoniske tanker. Måten vi gjøre det på er gammeldags og det er tungvint, men vi gjør det fordi ølet blir bedre av det. Åpen gjæring fører til at gjæren slipper å jobbe under høyt trykk når ølet undergår primærgjæring. Dette er en veldig sensitiv fase og en stresset gjær vil gi fra seg avfallsstoffer som vil prege ølet. Med vår måte å gjære på blir ølet ”bløtere” og rundere på ganen, og vi kan hente frem de beste egenskapene i våre to gjærstammer uten å stresse dem.

I tillegg høster vi av vår egen gjær. Under åpen gjæring vil gjærstammen vår flyte til toppen av ølet og der kan vi høste av den til neste bryggedag. For å sikre både ølet og gjærstammen mot infeksjon har vi bygget et lukket gjæringsrom med konstant overtrykk og med HEPA-filter på friskluften som kommer inn.

Hovedingrediensen i øl er, med unntak av vann, malt – og vi bruker kun den beste malten vi kan få tak i. Vår leverandør er Thomas Fawcett fra England, en av verdens siste gulvmalterier som malter kornet for hånd. Dette passer godt med vår bryggestil, vårt bryggverk er meget manuelt. Alt kornet løftes og spaes inn og ut av meskekaret for hånd og kontakten med ølet underveis i  bryggingen er veldig tett fra mesk til ferdig øl.

Fra oppstarten i 2013 har alt gått veldig fort, fra kun å selge lokalt er Austmann nå tilgjengelig over hele Norge og i Sverige og Danmark. I 2015 begynner arbeidet med eksport til Tyskland.

Du finner nå Austmann i de fleste velassorterte dagligvarebutikker samt de fleste utesteder og restauranter med et skikkelig ølutvalg.

Vi er blitt norges 6. største håndverksbryggeri – og det er vi veldig stolte av.

For oss dreier brygging seg om håndverk og lidenskap, og gode smaksopplevelser

 
IMG_8508_Fotor.jpg

Thomas Sjue

Markedsansvarlig 

Thomas har vært opptatt av smak hele livet. Som mat- og ølentusiast har han gitt foredrag om øl og ølhistorie til hundrevis av mennesker. I dag sprer han gleden av bryggehåndverket og entreprenørskap gjennom Austmann.  

Anders Cooper

Head brewer

Anders har alltid vært en ivrig hjemmebrygger. i 2012 vant han hjemmebrygger NM i klassen stout. Anders har fartstid fra andre mikrobryggerier i Norge og har jobbet i flere ølbarer mens han tok sin ingeniørutdannelse ved NTNU. 

Vinko Lien Sindelar

Daglig leder

Vinko er opprinnelig fra Oregon, USA men har tilbrakt mer en halve livet i europa. Under oppveksten jobbet moren hans ved en craft beer pub og Vinko fikk sin første jobb i oppvasken på samme plass. Han var fra ung alder aldri langt unna håndverksøl.

Lars Armann Isachsen

Produksjon og logistikk

Lars er en ivrig friluftsliv-entusiast og padler. I tillegg er han en aktiv klatrer - en ekte austmann! 

Ulrik Wiedswang Bjerkeli

Brygger

Ulrik er brygger her på Austmann samtidig som han er bryggesjef på  Studentersamfundets egne bryggeri.

Austmann høst, storm_Fotor.jpg
 

For Austmann er det veldig viktig å drive på etisk vis 

Derfor kaster vi aldri mesken etter bruk, men gir den bort til de som kan benytte den som den ressurssen den er. Masken sendes i all hovedsak til Andreas Brandvold på Fosen. En av norges yngste charolaisokse-bønder. På gården til Andreas spiser oksene Austmann-mask med kraftfor som supplement, noe som påvirker kjøttet på spennende måter.

 
IMG_8343_Fotor.jpg